8 Tanda Lebihan Air Dalam Badan

Kebanyakan orang selalu menasihatkan anda untuk selalu meminum air, tapi adakah anda tahu jika anda terlalu banyak meminum air anda akan over - hidrasi? Meminum terlalu banyak air boleh menyebabkan tahap elektrolit rendah yang boleh mendatangkan pelbagai kesan sampingan negatif. Apabila tahap elektrolit anda turun ianya akan menjadi tidak seimbang terlalu cepat dan hasilnya boleh menyebabkan kematian.

Orang yang berisiko untuk over hidrasi termasuklah yang aktif melakukan aktiviti seperti berbasikal, hiking dan mereka yang aktif dalam bersukan. Pada article lifestyle kali ini kita akan membincangkan bagaimana memastikan yang anda mengambil sejumlah air yang sehat dan cukup setiap hari. Dan tanda - tanda lebihan air di dalam badan atau dipanggil over hidrasi.

#1. Sakit Otot

Adakah anda sering merasa bawa otot di bahu berasa sakit walaupun anda tidak bersenam? Kesan sampingan yang lain juga boleh menyebabkan rasa mual dan sakit dan apabila anda minum banyak air dan menderita penyakit ini anda mungkin mengalami hidrasi berlebihan yang menjadi penyebabnya utamanya. Keadaan ini adalah disebabkan oleh penurunan kadar natrium dalam darah.

#2. Pembengkakan Anggota Badan

Sekiranya bibir kaki dan tangan Anda mengalami pembengkakan yang luar biasa ndak mungkin minum terlalu banyak air; ini adalah kesan sampingan ketidakseimbangan elektrolit dalam badan. Oleh yang demikian cecair di dalam badan anda cuba membetulkan natrium yang tidak seimbang, hasilnya menyebabkan bengkak pada anggota badan.

#3. Perasaan Keliru dan Disorientasi

Sekiranya anda pernah mengalami perasaan kebingungan atau tidak ketentuan, segera dapatkan rawatan perubatan kerana ini adalah kesan serius yang berlaku apabila badan kita mengambil terlalu banyak air. Kemungkinan ini merupakan tanda-tanda pembengkakan otak.

#4. Sakit Kepala

Bersama dengan perasaan stress dan kebingungan, minum terlalu banyak air boleh menyebabkan migrain dan sakit kepala yang amat serius. Apabila badan anda tidak mampu menghilangkan air tambahan dengan sendirinya, sel-sel berkaitan membengkak untuk membuat lebih banyak ruang untuknya, dan kerana tengkorak kita merangkumi ruangan otak, tidak ada pengembangan yang berlaku, keadaan ini membawa kepada migrain dan sakit kepala yang teruk.

#5. Minum walaupun anda tidak berasa haus

Minum air dengan kerap walaupun anda tidak berasa haus. Fungsi sebenar kehausan semula jadi kita secara amnya menunjukkan ketika kita perlu minum air jadi walaupun anda bersenam ataupun bimbang tentang pengambilan h2o, biarkan dulu rasa dahaga sedikit lebih awal.

#6. Membuang air kecil lebih daripada 6 atau 7 kali dalam masa sehari

kebiasaannya ini adalah jumlah rata-rata yang dihasilkan manusia selama 24 jam, apabila jumlah melebihi tu, periksa semula pengambilan air anda. tanda-tanda yang lain apabila anda kerap bangun di tengah malam untuk pergi ke bilik air.

#7. Anda selalu berasa letih

Yang peliknya jika ini juga merupakan tanda-tanda dehidrasi, tetapi anda lebih mengetahui tabiat anda yang sebaiknya. Penghidratan berlebihan boleh menyebabkan kehilangan tenaga yang besar dan timbulnya perasaan mengantuk akibat ketidakseimbangan elektrolit yang dialami oleh badan kita sendiri.

#8. Anda Mengalamai Kekejangan

Bersama dengan pelbagai tanda diatas seperti sakit otot dan keletihan merupakan penyebab berlebihan hidrasi iaitu kehilangan kalsium dari dalam badan. fungsi kalium adalah membantu mineral berkontraksi dan merehatkan otot, walaubagaimanapun kalium adalah elektrolit dan kadang-kadang tidak ada jumlah yang dapat mengatasi rasa kesakitan yang anda alami.

Cara-cara menghidrat dengan betul 


1. Pengambilan air harian harus sama dengan setengah auns per berat badan. Sekiranya Anda masih merasa haus perlahan-lahan stabilkannya. Tetapi anda harus ingat bahawa BMI anda turut dimainkan di sini.


2. Air bukan satu-satunya cecair terdapat juga sejumlah minuman dan buah-buahan serta sayur-sayuran segar yang mengandungi banyak air. Sudah tentu sup juga dikira sebagai air, oleh yang demikian jika anda memakan atau meminum sup setiap hari ada mungkin tidak perlu minum terlalu banyak air.


3. Timbang diri anda menggunakan alat timbangan sebelum dan selepas bersenam atau bersukan seperti hiking atau berbasikal. Perbezaan berat badan anda sebelum dan selepas dapat membantu anda melihat beberapa banyak cecair yang telah hilang hasil daripada aktiviti yang anda lakukan oleh itu, setiap tahun berapa air yang hilang dapat diisi semula dengan dua cawan air.


4. Jangan tergoda dengan sebilangan jenis air setiap hari contoh seperti Cola Milo dan sebagainya. Meminum air jenis ini telah tidak sesuai secara serentak sebaliknya ia bergantung kepada faktor aktiviti anda dan apa yang anda makan.


Lifestyle
10/24/2020 10:12:00 PTG
0

Ulasan

Search

Popular Posts

14 Kad Kredit CIMB Bank Popular 2021

14 Kad Kredit CIMB Terbaik CIMB BANK Berhad - Menawa…

Mohon Kredit Kad Senang Lulus 2020

Dalam artikel ini kita akan menampilkan beberapa Bank yang menawarkan Kad Kre…

Tempat tumpuan terbaru Kundasang, Alpaca Club Sabah dibuka selepas Pkp

Kundasang Ranau memang tempat yang sangat popular di kalangan orang Sabah, m…

Free RM30 FY e-wallet for Cuti Malaysia Stimulus - Firefly

Firefly Airlines recently launch it's free RM30 FY e- Wallet campaign f…

19 Kad Kredit AmBank Popular 2021 - Banding Dan Mohon Online

19 Kad Kredit AmBank Terbaik & Popular - Banding Dan Mohon Online Nota E…

10 Kad Kredit Affin Bank Popular 2021

10 Kad Kredit Affin Bank Terbaik & Popular Sen…

18 Kad Kredit RHB Bank Popular 2021

18 Kad Kredit RHB Bank Terbaik dan Popular Terdapat…

Senarai 5 Aplikasi Movie, Drama Dan TV Show Terbaik

5 Aplikasi Movie, Drama Dan TV Show Terbaik Masa…

5 Kad Kredit Bank Rakyat Popular 2021

Senarai Kad Kredit Bank Rakyat Terbaik & Popular Tahun 2021 …

6 Sebab Untuk Pakai Stokin Sewaktu Tidur

Setiap orang mempunyai tabiat tidur mereka yang berbeza-beza. Ada yang tidur…

Contacts